Nørregade 41, 1165 København K +45 23 28 73 23 kontakt@ibenbruunnielsen.dk Man, Tor & Fre: 10-18, Tir & Ons: 10-13 & Lør-Søn: efter aftale

Præstationsangst

Præstationsangst er en ubehagelig tilstand, der kan opstår, når en person skal præstere noget ofte udover det sædvanlige. I mange tilfælde vil det at fejle eller ikke at klare sig godt, give konsekvenser ud i fremtiden, at noget skal tages om eller at noget slet ikke kan blive som man ønsker det.

Hvis du begynder at svede, kold svede, ryste, hyperventilere, føler dig svimmel og skal tisse hele tiden, har svært ved at få ordende frem eller lignende, når du skal til en jobsamtale, holde tale for kollegaer og eller familien. Er der tale om præstationsangst, en tilstand der minder meget om et fobisk anfald.( se også eksamensangst)

Det er især meget perfektionistiske mennesker der virkelig lider af præstationsangst, her er det bedste aldrig godt nok og forventningen er skruet helt op på negativ max. Udover det, er det sandsynligt at man har dannet en konklusion om at andre mennesker er meget dømmende, og måske bare venter på at meje en ned eller grine at det man siger.

Der eksistere selvfølgelig også præstationsangst der ikke drejer sig om verbal udfoldelse, her kan nævnes en sportsudøver, danser eller musikere der pludselig har mistet troen på egne evner, eller i mere intime sammenhæng etc.

Præstationsangst og Hypnose

Har du ikke tidligere været i trance anbefales det, at starte med en gang hypnoterapi, hvor vi vil arbejde med at køre situationen igennem visuelt og med positive suggestioner. Desuden vil jeg i de fleste tilfælde, stille spørgsmål til din underbevidsthed, for at forstå, hvordan problemet er opstået, hvordan det hele hænger sammen og om du er klar til at give slip på problemet, eller det er noget du skal arbejde dig hen imod.

Ved anden session vil vi alt efter hvad vi har aftalt, arbejde videre på samme vis eller benytte os af regressionsterapi og gå tilbage til da angsten opstod. Udover det, kan man arbejde med om programmering af negative overbevisninger. Hvis man har en opfattelse af, at andres mening fylder meget, kan der arbejdes med at nedtone den, så det ikke har en så stor betydning, arbejde med generel tillid til andre mennesker. Hvis man er bange for at fremstå pinlig, kan der nedjusteres på hvad der er pinligt, Man kan desuden fortælle sit indre, at det ikke er så vigtig en tale /jobsamtale, foredrag etc. (selvom det er vigtigt) så man bare kan slappe af og "nyde" opmærksomheden. For det er ikke nødvendigt, at opleve en situation der mærkes som liv og død, bare fordi du skal op til jobsamtale eller holde tale eller foredrag. Det kan desuden være tilrådeligt, at arbejde med at booste din selvtillid og selvværdsfølelse, så du ved at du er god nok, at du tror på dine egne evner og du kan fortæller sig selv, at jobsamtalen, talen, foredraget vil være en god og evt. en sjov oplevelse, hvor du får en masse positiv anerkendelse, og levere et fantastisk stykke arbejde.

Som en del af dette forløb anbefales det at lære selvhypnose og bruge en del på selvmotivering inden jobsamtalen, foredraget, talen, køreprøven. Så man er fuldstændig positivt motiveret for at klare sig godt. Er der nogle dybere liggende indre konflikter / traumer bør disse bearbejde for at få en holdbar virkning.

Jeg oplever desværre, at mange først bestiller tid lige op til jobsamtalen, prøven, talen, foredraget eller hvad det nu er man er angst for og så er der normalt kun tid til, at komme en gang. Hvis vi taler om en meget omfattende angst der bunder i traumatiske oplevelser fra fortiden er en gang sjældent nok.

Taler vi derimod om en præstationsangst, man så at sige er blevet smittet med, af andre, eller præstationsangst der opstår fordi man er stresset og tænker for meget, kan en til tre gange gøre underværker, hvis man er god til at tage imod, de positive suggestioner og visualiseringerne jeg kommer med og ens grundlæggende selvværd er rimeligt intakt.

Nørregade 41, 1165 København K +45 23 28 73 23 kontakt@ibenbruunnielsen.dk Man, Tor & Fre: 10-18, Tir & Ons: 10-13 & Lør-Søn: efter aftale
Kontakt mig