Nørregade 41, 1165 København K +45 23 28 73 23 kontakt@ibenbruunnielsen.dk Man, Tor & Fre: 10-18, Tir & Ons: 10-13 & Lør-Søn: efter aftale

Hypnose

 

Hypnose eller trance er en naturlig tilstand, som de fleste mennesker og dyr oplever flere gange om dagen. Man kan opnå denne tilstand, f.eks. mens man er ude, at køre på cykel eller i bil og køre den samme rute som normalt, pludselig holder man hjemme i sin indkørsel, uden at kunne huske præcis hvordan man er nået frem. Den samme tilstand opnås hver nat, lige inden man falder i søvn og lige inde man vågner igen om morgenen.

I denne afslappede tilstand svinger ens hjerne i store langsomme bølger. Når man er vågen og aktiv, er bølgerne små og hurtige. Dette Kaldes Beta1 og Beta2, alt efter hvor hurtigt ens puls arbejder af gangen.

Sådan forgår hypnose

Under trance/hypnose arbejdet, arbejder vi hen imod, at få bølgerne til at falde, til mindst et Alpha niveau eller dybere. Dette kan gøres på et utal af måder. Jeg benytter mig af et tekststykke også kaldet en induktion som jeg læser op, eller genfortæller. Teksten og tonelejet der bliver brugt, bør få dig til at slappe af, og opnå det ønsket trance niveau.

Hvor dybt et trance niveau du kan gå ned i afhænger mest af dig selv, jeg bruger normalt så lang tid som mulig på at inducerer trance, for at du har tid nok til at slappe af og gå ned i trancen, herved oplever jeg så generelt, at langt størstedelen af de klienter jeg møder, nemt glider ned i en temmelig dyb trance allerede under første besøg. Har man aldrig været ved en hypnoterapeut før og føler man sig lidt utryg ved hele situationen, kan det være svære, at give slip på kontrollen og gå ned. Har man det sådan, vil man normalt kun opleve, at kunne komme ned i en let Alpha tilstand eller slet ikke at kunne gå i trance første gang.

Hypnose ved en hypnoterapeut / hypnotisør er egentlig selvhypnose, dvs. at det faktisk er en selv, der går ned i trancetilstanden og at man bruger terapeutens stemme til formålet, lidt på samme måde, som når man læser godnat historie for et barn og barnet lige pludselig falder i søvn.

Heldigvis er det at gå i trance en teknik man kan træne sig op eller skal vi sige ned til og de fleste vil kunne fordybe deres trance niveau hver gang de kommer til hypnoterapi. Selvom man kun er gået ned i en light trance, eller faktisk ikke er i trance, vil man stadig kunne arbejde med de helt klassiske hypnoterapeutiske værktøjer, som visualisering og suggestioner. Men det er selvfølgelig mere effektivt, hvis man er i en dybere trance.

Hvornår på dagen, er det bedst at få en tid

Dette kommer meget and på din døgnrytme og dit energiniveau, for en helt delt klienters vedkommende er det godt, at få en tid lige over middag, så er man ikke alt for frisk og heller ikke alt for træt. Har man et godt højt energiniveau kan det være udmærket, at komme efter en almindelig arbejdsdag, men er man normalt træt efter en syv, otte timers arbejde, er der stor sandsynlighed for, at man falder i søvn under sessionen.

Hvad oplever jeg fysiologisk når jeg er i trance

Selvom man er i trance, vil man stadig kunne høre alt hvad der foregår omkring sig, men det vil ikke have den samme forstyrrende effekt som ellers. De fleste vil opleve, at de slapper af i hele kroppen. Er man kommet ned i en meget dyb trance tilstand vil man bemærke, at det er blevet lidt svære at synke, at ens krop føles tung, og at man skal anstrenge sig, for at flytte på arme, ben og hoved.

Fejlopfattelser angående Hypnose

Der eksistere nogle fejlopfattelser omkring hypnoterapi, der bl.a. lyder på, at man kan få folk til at gør eller sige hvad som helst i trance, dette har dog ikke noget med virkeligheden at gøre. En klient vil ikke foretage sig noget i trance, som han/hun ikke normalt vil være villig til, når han/hun er i sin dagsbevidsthed Så derfor kan hypnoterapi heller ikke bruges som en slags løgndetektor test. Jeg har ind imellem oplevet at modtage klienter, der har overværet et scene hypnose show, eller har set diverse film om hypnose eller regressionsterapi. Disse show eller film ligger i de fleste tilfælde virkelig langt væk fra det, man kommer til at opleve hos en hypnoterapeut, og har man opbygget den slags urealistiske forventninger baseret på film eller scene hypnose show, vil man nok blive temmeligt skuffet over virklighedens hypnoterapi. Der er en meget mere stille, rolig, blid og omsorgsfuld behandling.

Hvad kan behandles

I teorien skulle alt kunne behandles igennem hypnoterapi, dette kræver dog, at Terapeuten besidder en lang række værktøjer, før at det i praksis er muligt og at klienten er klar til at give slip på sit problem, og ikke får f.eks. en sekundær givindst, ud af at holde fast på sit problem. Det hypnoterapi og regressionsterapi, især har vist sig effektivt over for er, Forbier, Angst, Allergier, Selvværds Problemer, Spiseforstyrrelser, Blokerede følelser, Dårlige vaner, Søvnproblemer, Eksamensangst, Præstationsangst, Vægtproblemer, Eksem og Depression og Fødselsforberedelser. Der er dog som altid også et etisk regelsæt der betyder, at Terapeuten ikke bør behandle klienter, der har alvorlige Psykoser, lider af Skizofreni eller er Svært udviklingshæmmede, er man i kræft behandling eller tager stærk Psychofarmica eller lignende, skal man som hovedregel have forhørt sig hos sin praktiserende læge, inden man påbegynder en hypnose behandling. Men er ens læge, positiv overfor hypnose, kan det være gavnligt at supplere med hypnoterapi med visualiseringer, afslapningsøvelser og positive suggestioner sammen med den ordinære behandling for f.eks. kræft, irriteret tyktarm eller andet. (Er du tvivl om hypnoterapi kan have en gavnlig effekt på dit problem, så skriv en mail og jeg vil vende tilbage til dig hurtigst muligt.)

 

Nørregade 41, 1165 København K +45 23 28 73 23 kontakt@ibenbruunnielsen.dk Man, Tor & Fre: 10-18, Tir & Ons: 10-13 & Lør-Søn: efter aftale
Kontakt mig